Milyen végzettséggel végezhetünk homlokzati hőszigetelést?

Elterjedt a hír, hogy a lakóházak homlokzati hőszigeteléséhez külön végzettség kell. Tehát nem végezheti a festő vagy a kőműves, ha nincs róla papírja. Valóban így van?

Kivitelezési tevékenységet alapvetően az végezhet, akinek megvan hozzá a megfelelő végzettsége. Tehát hivatalosan a festő nem gipszkartonozhat és nem hőszigetelhet, ha nincs hozzá végzettsége. Ugyanis ezek ma már külön szakmák, külön végzettséget követelnek meg. Külön OKJ végzettség:

– a festő, mázoló, tapétázó, 

– a hő- és hangszigetelő,

– és a gipszkartonszerelő.

Régebben volt átfedés a szakmák között, és a festő és a hőszigetelő képzés egy szakmának számított. Ma már külön képzés keretében tanulhatók ezek a szakmák.

Végzettség nélkül csak nagyon kevés építőipari szakmunka végzését engedi meg a jogszabály. 

Nyugalom, mert azért a gyakorlatban elég gyakori, amikor a festő is szigetelhet. 

Milyen kivitelezői tevékenységeket végezhetünk? 

Kezdjük az elején! Ahhoz, hogy valaki kivitelező legyen, nem elég, ha megvan az OKJ-s vagy szakmunkás bizonyítványa. Ahhoz, hogy egy szaki vagy vállalkozás ténylegesen építőipari kivitelezőként dolgozhasson, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) is regisztrálnia kell.. Az MKIK nyilvántartása picit különbözik a cégnyilvántartástól, ugyanis itt külön bejegyzik a ténylegesen végzett építőipari kivitelezési tevékenységeket. Ez azért fontos, mert hiába szerepel kismillió építőipari tevékenység egy vállalkozás cégbejegyzésében, ezek közül a vállalkozás csak azokat a kivitelezési munkákat végezheti, amik az MKIK-nál is be vannak jegyezve. Az MKIK bejegyzéshez viszont szükség van a végzettséget igazoló dokumentumra. 

Például egy cég tevékenységi körében szerepel az út, autópálya építés és a padló és falburkolás. Az MKIK-nál ténylegesen végzett építőipari tevékenységnél viszont csak a padló és falburkolás van bejegyezve. Tehát emberünk hivatalosan csak burkolást vállalhat. 

Egyéni vállalkozóknál ritkán fordul elő, hogy olyan tevékenységet vegyenek fel, amihez nincs képesítésük. A vállalkozás bejelentésekor ezt kapásból ellenőrzik – korábban a kormányhivatalok, most pedig a NAV. Sőt, nem egy esetben a kormányhivatalok meglévő vállalkozásoknál is vizsgálták, hogy megvannak-e a működés feltételei, s előfordult, hogy töröltek olyan tevékenységeket, amikre szerintük nem jogosította fel a vállalkozót a bizonyítványa.

Az alvállalkozó végzettségét is nézni kell

Nem elég, ha a fővállalkozónak van jogosultsága az adott szakmunkára. Az adott tevékenységnek annál a vállalkozónál kell bejegyezve lennie az MKIK-nál, aki ténylegesen elvégzi a munkát. Tehát a legutolsó alvállalkozónak. Viszont az, hogy kit bíz meg, az a fővállalkozó felelőssége. Például van egy kivitelezés, ahol a fővállalkozó elvállalja a festési, hőszigetelési munkákat. Megbíz erre egy festő szakit alvállalkozóként. Viszont szegény festő bár ért a hőszigeteléshez, de nincs bejegyezve ez a tevékenysége az MKIK-nál. Nincs végzettsége hozzá. Hivatalosan ilyenkor a fővállalkozó nem bízhatja rá a hőszigetelést. Ha megteszi, és az építésfelügyelet pont rajtakapja miközben a festő dűbelezik, a bírságot nem a festő, hanem a megbízója, azaz a fővállalkozó kapja.

Azt, hogy egy vállalkozás milyen kivitelezési munkákat végezhet, még a megbízása előtt érdemes ellenőrizni. Ezt megtehetjük az MKIK honlapján (bit.ly/MKIKkivitelezo). A kivitelezőkre kattintva megjelenik egy keresőfelület, ahol országosan rá lehet keresni az építőipari kivitelezőkre, köztük az egyéni vállalkozókra is. Ha megvan a keresett kivitelező, akkor a tevékenységi körök fülecske alsó részében olvashatók azok a tevékenységek, amiket az adott vállalkozó ténylegesen végezhet.

A felújításoknál nem igazán ellenőrzik 

Vannak kivételek, amikor nem csak végzett szakemberek végezhetnek építőipari kivitelezést. A jogszabály szerint saját magunknak vagy hozzátartozónknak csinálhatunk olyan kivitelezési munkát is, amiről nincs papírunk. Ott, ahol sem engedély, sem egyszerű bejelentés, sőt még kiviteli terv sem kell, ezt szabadon megtehetjük. (Egyéb esetben kell fölénk egy szaki, aki ellenőrzi, irányítja a munkánk.)  Szerencsére a felújítási munkák többsége ilyen. Tehát otthon vagy egy hozzátartozónknál a felújítási munka minden fázisát végezhetjük magunk, a kőműves munkákat, hőszigetelést, festést, még a tetőcserét is.

Máshol ez már nem így van, mindenki csak olyan szakmunkát csinálhat, amire képesítése van. Mégis gyakori, hogy a felújítási munkákat ugyan szakemberek végzik, de nem feltétlen van róla papírjuk. Az építésfelügyelet ezzel nem foglalkozik. Így aztán ha egy meglévő családi házat festőként lehőszigetel valaki, azzal olyan sokat nem kockáztat. Még akkor sem ha a most futó otthonfelújítási támogatást is igénybe veszik a megbízói. Viszont ha az MKIK-nál nincs is bejegyezve a hőszigetelési tevékenység, a cégjegyzékben benne kell legyen. Az államkincstár ugyanis a számlát fogja nézni, nem azt, hogy van-e a festőnek végzettsége a hőszigeteléshez.

Amikor biztosan kell a végzettség

Nagyobb munkáknál, amikor egyszerű bejelentés, építési engedély vagy akár kiviteli terv kell, nem lehet trükközni. Kell a megfelelő végzettség. Tehát csak az hőszigetelhet, akinek van OKJ-s bizonyítványa hozzá, és mellé ezt az MKIK-hoz is bejelentette.

Ide tartoznak az új építések, bővítések és azok a felújítások, amiknél a tartószerkezethez kell nyúlni (utóbbihoz kiviteli terv kell, így naplós munka lesz). Ezek mind-mind olyan munkák, amikről az építésfelügyelet értesül. Vagy azért, mert e-naplót kell vezetni, vagy azért, mert legalább be kell jelenteni (egyszerű bejelentéses lakóházak). S ha már az építési  hatóságnak tudomása van az építkezésről, nem érdemes orosz rulettet játszani. Csak olyan szaki vagy vállalkozás végezhet építőipari kivitelezést, aki be van jegyezve a MKIK-nál is.

Tehát ilyenkor a festők nem hőszigetelhetnek, ha nincs a hő- és hangszigetelés bejegyezve az MKIK-nál. Az építésfelügyelet ugyanis ezt nézi, nem azt, hogy megvan-e az OKJ-s bizonyítvány. Viszont az MKIK regisztrációhoz kell a végzettséget igazoló dokumentum. Ördögi kör.

Tudjuk, nehéz beszerezni a hő- és hangszigetelő végzettséget a vírus idején, mert ritkán indul tanfolyam, de sajnos más megoldás nincs. Természetesen nem kell új tanfolyamot elvégezni, ha még a régi rendszerben szereztük meg a festő végzettséget, amikor az még a hőszigetelést is magába foglalta, és ez alapján szerepel a tevékenység az MKIK nyilvántartásában.

Király Viktória

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink