fbpx

Hogyan ússzuk meg a közelnullát olcsón? Fűtés klímával és hővisszanyerős szellőzéssel

Visszatérő kérdés az építtetők részéről, hogy hogyan tudják legolcsóbban megúszni a “közelnullát”? Ezen belül is leginkább a kötelező 25%-os megújuló energiaaránytól félnek. “Jaj, átcsúszunk jövőre az építkezés befejezésével, de el fog fogyni a pénz – nincs valami olcsó megoldás, hogy mégis megkapjuk jövőre is a használatbavételt…?” Íme egy olyan megoldás, ami több millió forinttal olcsóbb, mint a szokásos “trükkök”.

A jövőre életbe lépő közel nulla energiaigénnyel kapcsolatban rengeteg téveszme kering az építtetők között. Van, aki azt hiszi, hogy jövőre csak passzívházat lehet építeni – pedig egy átlagos közelnullás ház olyan messze van egy passzívháztól, mint Makó Jeruzsálemtől. A jövő évi követelmények csak egy paraszthajszálnyival szigorúbbak, mint az ideiek – kivéve azt a kritériumot, hogy a teljes energiaigény 25%-át megújuló energiából kell fedezni. Ez a közelnullás ház Achilles-sarka, ez az a kitétel, amitől félnek az építtetők.

Erre a problémára aztán jön mindenféle megoldás: az utólag feltett, legalább 1,5 milliós napelemtől a csak a hatósági igazolvány miatt beépített fatüzelésű Jancsi-kályháig. Mindkét megoldás lehet jó, de nem biztos, hogy felhőtlen lesz a megbízó öröme, ha a használatbavételhez még ki kell vágni mellényzsebből ezt a pár százezer vagy másfél millió forintot. Most bemutatunk egy alternatívát. Nem lesz jó mindenhova. Ahova viszont jó, ott rengeteget spórol vele az építtető, nem csak a kiépítésen, hanem az üzemeltetésen is. Emellett vidáman teljesíti a 25%-os arányt, sőt, lazán túlteljesíti anélkül, hogy trükközni kéne. Cikkünk megírásában Kaufmann Zsolt, a Wind-art ‘07 Kft. tulajdonosa segített. Ők már több ilyen rendszert építettek és üzemeltek be.

Mi a nagy, (majdnem) mindent vivő tipp?

Röviden: légfűtés klímával. Nincs se radiátor, se padlófűtés, se kazán, se semmi, csak egy légtechnika és egy (szétkapott) klíma. 

Miért jó, ha klímával fűtünk?

A mai klímák egy része már nagyon jó hatásfokkal tud fűteni is, nem csak hűteni. Ezek gyakorlatilag levegő-levegő hőszivattyúk, azaz a levegőből “veszik ki” a hőt, majd némi elektromos áram segítségével négyszer-ötször annyi hőenergiát állítanak elő, mint egy sima elektromos fűtés (elektromos fűtés pl. az infrapanel, hősugárzó, elektromos kazán stb.). 

Miért a hókuszpókusz a légtechnikával, miért nem elég, ha csak felrakunk pár klímát?

Egyrészt, mert akkor jóval nagyobb lenne a ház energiaigénye. Egy mai, jól hőszigetelt, a közel nulla energiaigénynek megfelelő háznál az összes fűtési energiaigénynek körülbelül a fele arra megy el, hogy szellőztetünk. Egy gépi szellőztetőrendszerrel ezt a fűtési hőigényt megfelezhetjük. Nehéz elhinni, hogy ennyit számít, pedig a 7/2006 TNM rendeletnek megfelelő energetikai számítások alátámasztják ezt. (Ez az a rendelet, amiben meghatározzák többek közt a “közelnulla” számítási módszerét.)

Másrészt a klíma mindenféle baktériumok és gombák melegágya lehet. Ha légtechnikával együtt használjuk, akkor az összes ilyen hátrányát kiküszöbülhetjük. (Erről szólt a két hónappal ezelőtt megjelent, Hővisszanyerős szellőztető rendszer: Mi újság a vírusokkal, baktériumokkal? című cikkünk.) Nem mellesleg, evvel a megoldással nem lesz büdös. Harmadrészt a klímát sokan azért nem szeretjük, mert kellemetlen légáramlást okoz, és még a leghalkabb is hangos. Ha a légcsatornába fújja be a meleget (vagy nyáron a hideget), és a légtechnika osztja el ezt a házban, akkor sem a levegőáramlást nem érezzük, sem a hangját nem halljuk. Voltam ilyen házban: néma csend van. Jó pont az is, hogy így elég egy egyszerűbb klíma és nem kell több beltéri egység.

Végül, de nem utolsó sorban, így lesz egy hővisszanyerős szellőztetőrendszerünk, azaz mindig lesz elegendő friss oxigén a házban. Ez külföldön sok helyen már ugyanolyan alapvető igény, mint a meleg víz.

Mennyit spórol vele a megrendelő?

Nem kell kiépíteni a teljes fűtési rendszert. Nem kell bevezetni a gázt. Nem kell kémény. Nem kellenek keringetőszivattyúk, tágulási tartály, fűtéscsövek, radiátorok vagy padlófűtés. Nem kell hőszivattyú sem,  de a hőszivattyúk kedvezményes áramtarifáját használhatják majd a lakók. És nem kell azon sem agyalni, hogyan lesz meg a 25%”. 

Cserébe viszont kell egy hővisszanyerős szellőztetőrendszer csövestől, hővisszanyerőstől, és egy jó minőségű, tartós klíma. Az egész rendszer bekerülési költsége 4 kW fűtési hőigényig 3 millió Ft + áfa, 5,5 kW-ig 4,5 millió Ft + áfa egyszintes házakba. Több szintes házakba egyedi árat adnak. 

Egy levegő-vizes fűtésrendszer körülbelül kétszer ennyibe kerül. A gázos fűtési rendszernél pedig meg kell oldani a 25%-os megújuló arányt. 

Mi a hátránya, és hogyan lehet a kiküszöbölni?

Már kezd túl szép lenni, hogy igaz legyen? Nos, a megoldásnak azért hátránya is van. Az remek, hogy folyamatosan van friss, meleg (vagy nyáron hűvös) levegő a házban, de a hővisszanyerős szellőztetés durván szárítja a levegőt. Penész nem lesz, az tuti, de a túl alacsony páratartalom sem jó. Kiszárad a torkunk, könnyebben megfázunk, kellemetlenül érezzük magunkat… 

Mivel nem passzívházakról, “csak” alacsony energiaigényű házakról van szó, ezért Zsolt azt a trükköt veti be, hogy egy kevés használt levegőt hozzákever a frisshez. Természetesen nem a mellékhelyiségből vagy a konyhából elszívottat, hanem például a folyosókról. Egy gyors rámelegítés után mehet is vissza a szobákba. Ezzel a csellel elkerülhető, hogy túlzottan alacsony legyen a páratartalom. 

A másik hátrány az, hogy mivel légfűtésről van szó, ezért a használati melegvizet nem állítja elő a rendszer olyan kedvező áron, mint egy kondenzációs gázkazán vagy egy levegő-vizes hőszivattyú. Azt ebben az esetben hagyományos villanybojlerrel kell felmelegíteni. Pár hónap múlva, ha a megbízó kiheverte az építkezés sokkját és már pontosan tudja, hogy mekkora a villanyszámlája, egy napelemes rendszerrel az egész ház elektromos áram fogyasztását le lehet nullázni. Egy jóval kisebb és olcsóbb napelemes rendszerrel, mintha hagyományos elektromos fűtés lenne a házban.

Milyen házhoz jó, melyikhez nem?

Ez a megoldás alacsony energiaigényű, jó légtömörségű házakhoz jó. Mindkét feltétel fontos, máskülönben nem fog a rendszer jól működni. Az alacsony energiaigény azért fontos, mert befújt meleg levegővel csak ilyen házakat lehet kifűteni (visszakeverős trükk ide vagy oda). Egy nem eléggé hőszigetelt háznak nem annyi a fűtési energiaigénye, hogy azt akár egy nagyobb klíma is ki tudja fűteni. A “közelnulla” szint az esetek többségében már elég hőszigeteltséget jelent, de ezt érdemes az energetikussal is átbeszélni. Egy-két centi plusz hőszigetelésre, egy kicsivel jobb ablakra szükség lehet. Körülbelül max. 5,5 kW-os fűtési igény az, ami egy klímával kifűthető. Ha az épülő háznak ennél nagyobb a fűtési hőigénye, akkor vagy plusz hőszigetelés kell, vagy más fűtési megoldás. Természetesen a ház nagysága is számít. Zsolték építettek már ilyen rendszert 200 négyzetméteres házba is, de igazán a kisebb, nem túl tagolt házakhoz passzol. (Pont ezeknél a házaknál lenne egy klasszikus fűtési rendszer megtérülési ideje 25-30 év.)

A jó légtömörség is ugyanilyen fontos. (A jó légtömörség azt jelenti, hogy a házon nem fúj át a huzat, nincsenek tömítetlenségek, a megfelelő fóliák a megfelelő ragasztókkal vagy szalagokkal be vannak építve (pl. a tetőtérben), a vakolat folytonos, az ablakok jól zárnak, és ha lehet, RAL-beépítéssel vannak beépítve). Miért ugyanolyan fontos ez a szempont, mint a (jóval zsebbenyúlósabb) hőszigetelés? Azért, mert amíg ellenőrizetlen légmozgás (leánykori nevén: huzat) van, addig teljesen felesleges a gépi szellőzés. Olyankor a légtechnika nemcsak a csöveken és befújó nyílásokon keresztül fújná be a friss levegőt, hanem sajnos az ellenőrizetlen légcserét is növelné. Az pedig senkinek nem jó: szerkezeti károkat, felesleges energiapazarlást okoz. (Igaz ez akkor is, ha nincs légtechnika. A jó légtömörség ma már majdnem olyan fontos, mint a rendes hőszigetelés.)

Tehát olyan házakhoz ajánlható a megoldás, ami megfelel a mai (költségoptimalizált) követelményeknek vagy a jövő évinek (azaz a közelnullásnak), és megfelelően, precízen van megépítve. 

Az „összetevők”

Nagyon fontos még, hogy a megfelelő “összetevőket” használjuk a rendszerhez. Ha nem elég jó a hővisszanyerés hatásfoka vagy ha nem elég jó hatásfokú a klíma, akkor nem fog működni a dolog. Zsolt a teljes ellenáramú Bartosz hőcserélőre esküszik. Ennek ugyan egy kicsit nagyobb hely kell, de agyonüthetetlenül tartós. -25 fokos külső hőmérsékletnél sem jegesedik be a pára, ezért nem kell mindenféle flancos elektronika ahhoz, hogy minden körülmények között működjön, csak a “vas”, azaz a hőcserélő maga. Az pedig nem tud elromlani. Ehhez két igen halk és energiahatékony EC ventillátor dukál. 

A klímánál fontos, hogy jó legyen a hatásfoka fűtésre is – így tudja a legkevesebb pénzből kifűteni a házat a tulaj, és a kedvezményes hőszivattyús tarifát igénybe venni. Plusz így lesz szép magas a megújuló arány, ami elengedhetetlen a használatbavételhez.

Biztos, hogy működik? 

A passzívházakba – elméletileg – nem kell “rendes” fűtés, elég, ha a gépi szellőzés során befújt levegőt előmelegíti az ember. Azaz majdnem pont így működnek, mint Zsolt rendszere, visszakevert használt levegő nélkül. Pont ezért is lehetnek árban akár versenyképesek a “klasszikus” házakkal: az ember megspórolja a fűtési rendszer kiépítését. Azonban az esetek többségében a megbízók (és az építőipar szereplői) egyszerűen nem hiszik el, hogy full extrás fűtési rendszer nélkül is működhet egy ház. Akkor pedig valóban ez a kérdés: gázkazános fűtés, plusz valami, hogy meglegyen a 25%-os megújuló arány, vagy hőszivattyús fűtés? 

Több passzív-, vagy majdnem passzív házat is terveztünk az elmúlt években, végül mindegyiknél maradtak a klasszikus padlófűtés mellett. Az esetek többségében viszont később azt mesélték a tulajok, hogy túl lett méretezve a fűtési rendszer, alig kapcsol be. Azaz simán lehet, hogy bőven elég lett volna a légfűtés, hővisszanyerős szellőztetéssel. 

Mindenesetre Zsoltnál már működik a rendszer, előzetes egyeztetés után megnézhető Ajkán, a saját passzívházában. (info@bartosz.hu, +36203526900) Itt az energetikai számítás 70%-os megújuló arányt hozott ki. A közelnulla tehát lazán pipa!

A rendszer beüzemelés előtt

Sipos Anna

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »